PRESS

Pressinformation Lundakarnevalen

Här kommer du hitta information som relaterar till allt som har med den fantastiska lundakarnevalen 2018 att göra!

Pressmeddelande

Nedräkning 5 – En månad närmre Lundakarneval!

LUND tisdagen den 20 februari 2018

Tisdagen den 20 februari räknade Lundakarnevalen ned för femte gången i ordningen – den här gången med hjälp av Eva Leire, Universitetslektor och ordförande för Akademiska föreningen. Med utropandet av den imaginala siffran fyra är det nu inte många månader kvar till Lundakarnevalens startskott.

Bara veckor efter det enorma Uppropet där tusentals karnevalssugna studenter samlats för att få delta i årets upplaga samlades vi nu återigen utanför AF-borgen för att räkna ned Lundakarnevalens ankomst tillsammans. Lundakarnevalens Sektionschef för Mediahuset, Elsa Palmkvist och Vice festmästare, Fredrik Grotte äntrade 17.02 trappan för att ge oss en inblick i karnevalistisk historia och för att presentera nästa nedräknare som de beskriver som en sann karnevalsvän: Eva Leire. Hon deltog i Lundakarnevalen för första gången 1974 och har sedan dess ”bevittnat och upplevt hur mycket karneval som helst”. Eva Leire är Universitetslektor i miljö- och energisystem och är utöver det även ordförande för Akademiska föreningen, där Lundakarnevalen är en erkänd förening.

Eva berättar om karnevalistiska minnen från sin tid i Lundakarnevalen där hon bland annat själv satt i Karnevalskommittén 1978. Hon berättar om sitt deltagande i en ”rockopera” där de iklädda just rockar levererade synnerligen torra ordvitsar och där de under förpremiär fick motta applåder från ingen mindre än Povel Ramel. Hon berättar även om hur Uppropet såg ut på hennes tid och skillnaderna är många från 2018:s rekordupprop med över 5000 anmälda karnevalister.

Vad är dina bästa tips för den absolut bästa karnevalsupplevelsen?

“Man ska gå in i karnevalsjobbet helhjärtat” svarar Eva Leire och menar att man ska försöka tänka: ”Det är här och nu och jag lägger ner massvis med timmar – men det är det värt!”.

Ju mer en är med desto roligare blir det kunde vi enas om och det sammanfattar den imaginala andan fint inför årets Lundakarneval!

Live-filmen från Nedräkningen går att hitta på Lundakarnevalens Facebooksida.

Foto: Max af Klercker

2018-02-21

Pressmeddelande Uppropet

LUND Söndagen den 4 februari, AF-Borgen

Rekordmånga studenter trotsade snö, kyla och delvis mörker för att bli karnevalister i vårens Imaginalkarneval. Hela 5298 karnevalister registrerades under söndagen vilket slår alla tidigare karnevaler och härmed kickar Lundakarnevalen 2018 igång på riktigt.

Med 80 liter färg, 2000 skruvar, 1000 spikar, 70 träskivor, 444 meter brädor, 28 timmars öppen mini-fabrik har drygt 800 tidigt rekryterade karnevalister skapat ett alldeles imaginalt Upprop som slagit alla tidigare rekord. När dörrarna till AF-borgen stängdes kl 18.52 på söndagskvällen, var 5298 personer registrerade som karnevalister för Lundakarnevalen 2018! Ett antal som som tidigare endast gått att drömma om.

– Allt har flutit på väldigt bra, det känns som att vi mötts av så mycket glädje bland både karnevalister och blivande karnevalister – det känns så himla gött! säger Freja Davidsson Bremborg, karnevalsgeneral.

Den första köande var på plats straxt innan 21.00 på lördagskvällen, vilket är tidigare än någon annan karnevalskö. Under natten anslöt sig allt fler och vid morgonkvisten stod cirka 1000 förväntansfulla studenter i kön som fortsatte växa under dagen.

– Det var lite kallt, men de som kom och köade var både förberedda och taggade. Våra karnevalsläkare ronderade men behövde inte ingripa, vi har gått ut med info om hur köande ska förbereda sig och det verkar ha funkat. Vi är stolta och klappar oss själva på axeln! säger Erik Molin, säkerhetschef i kommittén.

I kön kunde karnevalistaspiranterna delta i skrivstafett, dansa i portabelt nattklubbtält och köpa korv och kaffe från Lundakarnevalens egna Snaxeri. Väl inne i AF-borgen checkades alla köande in av sektionen AdministerIT, som tagit fram Lundakarnevalens registreringsapp, Karnevalist  2018. Efter incheckning välkomnades karnevalisterna en våning upp till en imaginal mingelmässa med alla Lundakarnevalens 33 sektioner. Uppropet blev en succé och karnevalshelgen i maj känns plötsligt mycket närmre.

– Jag ser så mycket fram emot att göra Lundakarnevalsvåren och karnevalsdagarna ihop med alla karnevalister! säger Ellen Olsson, vierichef i kommittén.

 

Bilder: Jonas Jacobson

De tio första i kön fick varsin Lundakarnevalsposter

Karnevalsgeneral Freja tillsammans med Vierichef Ellen och Vice vierichef Joey

Strålande sol i kön och på Uppropets säkerhetschefer

De första köande var på plats innan 21.00 på lördagskvällen.

Under natten växte kön allt mer.

Inne på Uppropets imaginala mingelmässa stod alla 33 sektioner.

IT-chef Martin går igenom appregistreringen med sektionen AdministerIT.

Tåget är en av Lundakarnevalens 33 sketioner. Här ser ni Souschef Klara och vice tågchef Erik.

Vid klockan 19.30 avslutades mingelmässan med kramkalas.

 

 

2018-02-07

Uppropet!

LUND 4 FEBRUARI, AF-BORGEN MED OMNEJD

Lundakarnevalens Upprop! den 4 februari är nu inne på upploppet! Kl. 12.00 på söndag förmiddag slås dörrarna till AF-borgen, äntligen, upp för de tusentals euforiska och tålmodiga studenter som förväntas köa längs Lunds gator för att bli en del av den Lundakarnevalen 2018. I detta nu arbetar drygt 600 redan
rekryterade karnevalister febrilt med förberedelserna för att antalet karnevalister förhoppningsvis ska kunna tiodubblas.

Under Lundakarnevalen 2014 startade den beryktade kön redan kvällen innan då ett gäng studenter slog sig till ner för att vara de första att registreras dagen därpå. Under nattens gång växte sig kön rekordlång och totalt registrerades hela 5 137 karnevalister. Det finns TVÅ anledningar till att kön ringlar sig så pass lång.
Första anledningen är, såklart, för att bli att få bli karnevalist i Lundakarnevalen. Alla köande studenter kommer få bli karnevalister oavsett var i kön de än står men det är där anledning nummer två tar över. För utöver den fantastiska möjligheten att bli karnevalist erbjuds de ca 2 000 första en eftertraktad biljett till den kommande
Karneveljen. Karneveljen som går av stapeln den 17 mars är officiella startskott – en magisk show med
efterföljande fest och en kväll en karnevalist inte vill missa.

Ett närmare körschema över Uppropsdagen kommer gå ut nu på fredag den 2 februari med ytterligare hålltider. Kl. 13.00 på söndag den 4/2 kommer en pressrundvandring äga rum för er chans att delta i Uppropet! och se hur det egentligen går till. Önskar du delta under pressrundvandringen eller har några övriga frågor eller fotoönskemål? Tveka inte att kontakta oss!

VAD?   Uppropet! för Lundakarnevalen 2018
NÄR?   Kl. 12.00, pressrundvandring kl. 13.00.
VAR?   AF-Borgen med omnejd
HUR?   Utrop inför upplopp till Uppropet!

2018-01-31

Affischen för Lundakarnevalen är släppt!

Stortorget, Lund, 30 november

Nyfikna Lundabord och studenter hade tagit sig till Stortorget för att dricka varm choklad och vara med när Lundakarnevalen skulle ikläda sig sin rätta, imaginala skepnad. De möttes av en stor garderob, tända ljus och förväntansfulla karnevalister.

16:07 – en försening på tre minuter – fattade Imaginalkarnevalens produktchef Maja Cronert micken och kickade igång invigningen. Hon berättade bakgrundshistorien till karnevalsaffischen, om den busiga tjejen Stina. Stina beskrevs som en busig tjej, som hittar en konstig, vinklig karnevalstuba, ur vilken hon spelar fram Sture, en hittepåvarelse med fler ögon än personer i Stinas familj!

 

Därefter fick Lunds kommuns kulturchef Annika Eklund presenterade affischen genom att ge en liten teaser: ”Den håller sig till psykadelisk affisch-tradition!”

Lundakonstnären Rie Hägerdal invigde därefter affischen genom att klippa ett rosa band. Därfter öppnades garderoben, som visade sig vara ett tittskåp! Alla åskådare bjöds in i Lundakarnevalens imaginala värld – där inne kunde affischen beskådas i 3D! Garderoben kommer stå kvar på Stortorget till allmän beskådan i en månads tid, som en påminnelse om att vi snart går in i karnevalsåret 2018.

Vilken betydelse har affischen för karnevalsmaskineriet?

”Affischen genomsyrar allt som skapas i Lundakarnevalen – från de 200.000 ölburkarna till hemsidan som även den har premiär den 30 november,” säger Maja Cronert, produktchef i kommittén.

  

Affischen valdes genom en tävling, som har varit öppen för allmänheten att skicka in bidrag till. Tävlingen startades i samband med att temat för Lundakarnevalen 2018 släpptes, vilket är Imaginalkarneval. I årets tävling kom fler bidrag in än någonsin, men i oktober lyckades karnevalskommittén unisont välja ett bidrag!

Kontakt
Freja Davidsson Bremborg
Karnevalsgeneral
0738 06 09 92
freja.davidsson.bremborg@lundakarnevalen.se

Sara Ramberg
Kommunikationschef
0708 43 96 78
sara.ramberg@lundakarnevalen.se

2017-12-01

Pressinbjudan

Affischsläpp och invigning på Stortorget när Lundakarnevalen får nya kläder!

LUND Torsdagen den 30 november kl 16:04.

Snart är det slut på grafisk ambivalens! Torsdagen den 30 november kl. 16:04 är det äntligen dags för Lundakarnevalen 2018 att ikläda sig sin rätta, imaginala skepnad. Då avslöjas nämligen AFFISCHEN för Lundakarnevalen 2018 – och därigenom även Imaginalkarnevalens visuella inramning!

2017-11-30

Presskontakt

Har du pressrelaterade frågor, så kan du kontakta Lundakarnevalens kommunikationschef Sara Ramberg på sara.ramberg@lundakarnevalen.se